O živalih

Beloglavi dedek

Pin
Send
Share
Send


Beloglavi dedek (Campephilus glavniis) najdemo ga v jugovzhodni Severni Ameriki, kjer naseljuje ogromna prostranstva močvirnih gozdov. Barva tega lesa je stroga. Glavna barva njenega čevapčiča je debela črna, od vratne hrbtne strani na straneh vratu sta na hrbtu dve široki beli črti, zato je tudi sredina hrbta bela. Krilo, razen nadlahtnice in zunanji rob treh zunanjih primarnih kril, je belo. Na zadnji strani glave je velik čudovit greben podolgovatega perja - samec je svetlo rdeče barve, samica je črna. Oči so svetlo rumene in sijoče, noge so svinčeno sive, kljun je lahek, slonovine. Za barvo kljuna je dobil ime tega lesa. Opazni so tudi obrisi telesa beloglavega lesa: njegov vrat je tanek, zato se mu zdi glava nesorazmerno velika. Po velikosti je zelo velik lesni pes: dolžina ptice presega 0,5 m. Beloplastni djetniki živijo v parih, ki verjetno ne razpadajo vse življenje. Obe pari psov sta vedno skupaj, a tudi na daljavo jih ni težko ločiti: samica je bolj glasna, vendar bolj previdna od samec. Gnezditvena sezona se začne marca. Beljaki so zelo previdni in se v času gnezditve zadržujejo v najbolj osamljenih kotičkih gozda. Vdolbina je vedno razporejena v deblu živega drevesa, običajno v hrastu, vedno na precejšnji višini, pogosto je dovod luknje nameščen pod veliko grapo ali vejo, ki ščiti pred izlivom vode v votlo med dežjem. Tako izstopata votlina sodelujeta tako moški kot ženska. Zidarstvo je sestavljeno iz 5-7 čistih belih jajc, postavljenih neposredno na dno votle. Na južnih območjih območja te ptice redijo piščance dvakrat na sezono, na severu imajo samo eno sklopko. Po svojih navadah je belokranjski dedek nekoliko drugačen od preostalih lesarjev. Njegov let je izjemno lep in kot drugi lesovi valoviti. Toda ptica, ki leti z enega drevesa na drugo, se najprej povzpne na vrh drevesa, na katerem se je nahajala, in, ko leti z njega, ne zamahne s svojimi krili, in, ko jih odpre, načrtuje navzdol, opisuje gladek lok, ki občuduje lepoto njegovega preliva najzahtevnejšega umetnika . Ta dedek ne mara leteti na dolge razdalje in raje pleza po deblu in vejah dreves ter skače z enega tesno stoječega drevesa na drugo. Plezajoč na drevo, beloglavi dedek nenehno naredi jasen, čist in prijeten jok "hišni ljubljenček-hišni ljubljenček". Ta trivratni jok ponavlja tako pogosto, da se mora podvomiti, ali ptica čez dan molči vsaj nekaj minut. Njegov glas se sliši na kilometer. Dedek pridela hrano s skrbnim pregledom debla in velikih vej dreves. Začenši na dnu drevesa in se v spiralni liniji vzpenjati okoli debla, ptica pregleda razpoke in razpoke lubja in jih kladi, išče žuželke. Moč te ptice je zelo velika: z enim udarcem kljuna odbije koščke lubja in sekancev, dolge do 17–20 cm, in ko najde drevo, ki se je posušilo in ga poškodujejo žuželke, v nekaj urah zruši lubje s 2-3 m2 površine debla in tako v 2-3 dneh popolnoma bruši drevo. Ličinke, lutke in odrasli hrošči, ki živijo v lubju in lesu, pa tudi odprte žuželke, ki živijo na površini debla, najpogosteje postanejo plen za beloglavega lesa. V poznem poletju in jeseni te ptice jedo jagodičevje in plodove divjih dreves. Ljudje pogosto uničijo te čudovite ptice zaradi svoje izjemno lepe glave s svetlim grebenom in slonovino kljunom. Popotniki, željni različnih spominčkov, si prizadevajo, da bi kupili glavo beli dedek kot eksotični spominek iz tistih krajev, kjer je ta ptica sestavni del pokrajine groznih in hkrati čudovitih močvirjev. Trenutno je belokranjski dedek zelo redka ptica: v večjem delu svojega območja je že izginil

Drvosedec

Beljak, Campephilus glavniis - je velik dedek, znan do nedavnega (50 cm, približno 500 g).

V jugovzhodnih zveznih državah ZDA je v preteklosti gnezdil beli gobec (Campephilus glavnais), ki je edini predstavnik roda ostrižnikov iz Severne Amerike, ostalih 10 vrst pa živi v Srednji in Južni Ameriki. Ta ogromna ptica, dolga skoraj pol metra, ima zelo skromno črno-belo barvo, na zadnji strani glave podolgovato perje tvori koničast greben - črn pri samicah in svetlo rdeč s črnim vrhom pri samcih. Glavni habitati teh lesenih dreves so visoki pragozdovi v rečnih dolinah in v močvirjih z obilico sušnih dreves, izpod lubja in v gozdovih ptic, ki gojijo različne žuželke, predvsem ličinke lesnih črvov, čeprav bodo jeseni in drugo sadje pojesti jeseni. Biologija beloglavega lesa je bila dokaj dobro raziskana zahvaljujoč raziskavam J. Tannerja, ki ga je sredi tridesetih let prejšnjega stoletja naročilo Audubon Society za izvajanje raziskav te vrste, ki je bila v tistem času na robu izumrtja.

Pari beli gobci so verjetno konstantni, partnerji pa se vedno zadržujejo drug ob drugem in iščejo drevesa na krmnem ozemlju v premeru približno 7-8 km. V obdobju od januarja do aprila moški in samica skupaj vdolbita votlino v deblu živega drevesa, najpogosteje hrasta, na visoki nadmorski višini od tal. Ptice imajo tudi vdolbine za prenočevanje, ki jih nenehno uporabljajo, zlasti v neplodni sezoni. V polnem polaganju do 4 bela jajca, čeprav je z zgodnjim gnezdenjem (januar - februar) le 1-2 jajčeca. Obe ptici se izmenično izležeta skoraj 20 dni, nato pa piščanca nahranita še približno 5 tednov.

Nekoč celinska podvrsta belega dlana (Cf. glavniis) je naselila goste gozdove od jugovzhodne Oklahome in vzhodnega Teksasa do južne Severne Karoline ter Mehiškega zaliva in Atlantika. Indijanci so lovili te vrbe z uporabo kljuna skupaj s kljunom za okras, vendar je grožnja obstoju vrste prišla skupaj s krčenjem gozdov in zlasti uničenjem orjaških dreves v porečju Mississippija in drugih rekah. Do leta 1885 je belokranjski dedek izginil v severnih območjih nekdanjega območja. Konec 30. let našega stoletja je postalo znano, da se je ohranil le v Južni Karolini v močvirnih gozdovih ob reki. Santi, v vzhodni Luizijani, na odseku Deviškega gozda Singer Track in na več mestih na Floridi. Po besedah ​​J. Tannerja takrat skupno število beloglavih leskov ni presegalo 25 posameznikov. Po 10-15 letih je bil gozd Singer Track uničen, gnezdo parov v večini znanih krajev na Floridi pa je izginilo. Le nekaj poročil, ki občasno prihajajo s severozahodne Floride in z nekaterih območij teksaške obale, kaže, da beli gozd na celini še ni izumrl.

Poleg kopnega je posebna podvrsta beloglavega lesa Cf. Bairdi so naselili tudi gozdove na Kubi. Njegova biologija je podobna tisti pri nominativnih podvrstah, vendar je bil poleg nižinskih gozdov najden tudi v gozdovih po gorskih pobočjih. Krčenje gozdov in čiščenje površin za nasade sladkornega trsa ter lov na lesove v začetku našega stoletja so privedli do močnega zmanjšanja števila in razširjenosti teh ptic. Do sredine petdesetih let prejšnjega stoletja je ostalo manj kot 20 kubanskih belarjev, po nadaljnjih 20 letih pa se je število prebivalcev prepolovilo. Zdaj je usoda tega lesa, pa tudi celinske podvrste, v celoti odvisna od osebe.

Povsod je prepovedano pridobivanje beloglavega lesa. Določeni izolirani habitati so zaščiteni na južnem Teksasu, Floridi in vzhodni Kubi (rezerve Kupeyal in Haguani), vendar v nekaterih od njih ptice že dolgo ne gnezdijo, zato so potrebni posebni ukrepi, da bi beloglavi dedek ostal na seznamu ptic svetovne favne.

Oglejte si video: pričalica (Avgust 2020).

Pin
Send
Share
Send