O živalih

Nekaj ​​podatkov o ekologiji gorskega gosa Eulabeia indica v Pamirsih. Besedilo znanstvenega članka s posebnosti - Biološke znanosti.

Pin
Send
Share
Send


STATUS. Majhne vrste (II kategorija)

Habitat: izjemno redka obrobna vrsta, katere število upada.

Dolžina krila je 434–482 mm. Gorske rezervoarje stepskega pasu.

Distribucija. Endemski za srednjo Azijo. V Rusiji območje zajema Altaj - stena Chuy, planota Ukok in stena Kurai, pa tudi Tuva.

Na drugih območjih gnezdi v Pamirskem in Tien Shanu, Mongoliji in severovzhodni Kitajski (1 - 3).

Živi v gorah, naseljuje različne alpske rezervoarje - jezera, reke, odprte močvirne močvirje na izviru rek s skalami in klifi okoli njih. Na planotah poseljuje odprta sladkovodna ali slana vodna telesa, močvirja in reke z otoki in visokimi drevesi ob bregovih. Pasme v majhnih kolonijah. Zime v Indiji in Pakistanu. Številka. V Rusiji je skupno število neznano, a izjemno malo. V južni Tuvi na primer gnezdi največ 20 - 25 parov teh ptic (4).

Omejevalni dejavniki. Pomembno vlogo pri upadanju števila igrajo divjanje, odvzem jajc in rast anksioznega faktorja med gnezdilno sezono (2, 3, 5).

Število vrst je omejeno tudi z nizko reproduktivno stopnjo. Sklopka običajno obsega 4 - 5 jajc (5).

Varnostni ukrepi. Lov je prepovedan. Posebni zaščitni ukrepi niso bili razviti.

Treba je okrepiti boj proti uboju. Na rejnih območjih je treba ustvariti sezonska svetišča, v katerih bi prepovedali gospodarsko dejavnost, zlasti pašo, in ljudi, ki jih obiskujejo. Priporočljiva je umetna vzreja in poskusna ponovna aklimatizacija ptic v ujetnikih.

Viri informacij: 1. Isakov, Ptushenko, 1952, 2. Potapov, 1966, 3. Irisov, 1972, 4. Baranov (osebna komunikacija), 5. Seleznev, 1976. Sestavil G. K. Ivanov.

Distribucija. Gorska gos je endemična za srednjo Azijo. Obseg te vrste se je v zadnjih 2-3 tednih močno razširil na sever (1). Opažene so bile tudi gorske gosi, ki letijo na ozemlje Krasnojarskega ozemlja. Spoznala sta jih v Taimyrju (2), na rezervoarju Krasnojarsk v bližini vasi. Kurtak (3), na majhnih jezerih ob cesti iz jezera. Velik (Šeripovsko okrožje) do vasi. Priiskovy (okrožje Shirinsky). Opazili smo gorsko gos na ozemlju Kakasije ob ustju reke. Abakan (1, 4). Zdi se, da je razširjenost gosi zunaj območja povezana s povečanjem števila v porečju Velikih mongolskih jezer, kjer je koncentrirana večina njegove svetovne populacije (5).

Habitati in življenjski slog. Poseduje gorsko-stepske pokrajine. Na ozemljih ob Krasnojarskem (republika Tuva) gnezdi v poplavnih gozdovih ureme na drevesih in kamnitih formacijah ob rekah in jezerih. Za odlaganje jajc zaseda gnezda plenilskih ptic (črni zmaj, redkeje kraguljček). Ko gnezdijo na skalah, gosi običajno gradijo svoje gnezdo. Gnezdijo lahko v antropogeni pokrajini. Začnejo se razmnoževati v tretjem letu življenja. V sklopki ima običajno 2-5 jajc, vendar obstaja gnezdenje parazitizma, ko mlade ptice v gnezdo svojih staršev odložijo jajčeca. Dolžina bivanja v gnezdu od odlaganja prvega jajčeca do zapuščanja piščancev je 32-34 dni. Preživetje piščancev je nizko (1).

Na ozemlju Krasnojarskega je bilo v bližini s več dni opaziti par gorskih gosi z puhastimi jopiči. Kurtak na Krasnojarskem akumulaciji (3).

Moč in omejujoči dejavniki. Zelo redke, razširjene vrste.

Za regijo so značilna posamezna srečanja teh ptic. Gnezdenje na rezervoarju Krasnojarsk je verjetno, le za to je treba ustvariti ustrezne pogoje. Tu je možna tudi aklimatizacija gorskih gosi.

Sprejeti in potrebni varnostni ukrepi. Gorska gos je navedena v Rdeči knjigi RSFSR. V Rusiji se vrsta nahaja na obrobju širjenja. Širše zagovarja potrebo po zaščiti te edinstvene vrste. Na mestih, kjer se srečuje gorska gos, je treba ustvariti počivališča za obdobje gnezdenja.

Viri informacij. 1. Baranov, 1991, 2. Borzhonov, 1978, 3. Drozdov, oseba. komunikacija., 4. Prokofjev, 1993, 5. Golovuškin, 1986.

Besedilo znanstvenega dela na temo "Nekaj ​​ekoloških podatkov o gorskem gosu Eulabeia indica v Pamirjih"

Berezovikov N.N. 1995. Krmilno vedenje krokarja na jezeru Markakol v jesensko-zimskem in zimskem obdobju Vprašanja iz ornitologije. Barnaul: 38-40.

Berezovikov N.N., Anisimov E.A. 2002. O množični smrti vaških lastovk Shgipyo gizys jeseni 2000 v porečju Alakola (Jugovzhodni Kazahstan) // Rus. ornithol. dnevnik Hitra izdaja 180: 258-261.

Berezovikov N.N., Zinchenko Yu.K., Zinchenko E.S. 1990. Markakolsky rezervat // Rezerve Srednje Azije in Kazahstana. M .: 114-128.

Gavrilov E.I. 1968. O uporabi solnih ličink za lov ptic // Ornitologija 9: 343-

Gavrilov E.I., Kuzmina M.A., Grachev Yu.N., Rodionov E.F., Berezovikov N.N. 2002

Gradivo o pticah južnega Altaja. 1. Non-Passeriformes // Rus. ornithol. dnevnik Hitra izdaja 183: 351-371.

Kovshar A.F., Gavrilov E.I., Rodionov E.F. 1974. O biologiji dolgočasne zarnichke // Ornitologija 11: 253-268.

Nikolsky N.M. 1883. Poleti na Altajsko goro poleti 1882. Del zoološkega // 7r. St. Petersburg, Društvo naravoslovnih ved. 14, 1: 150-218.

Šuškin P.P. 1938. Ptice sovjetskega Altaja in sosednjih delov severozahodne Mongolije. M., JL, 1: 1- 320, 2: 1- 436.

Finsch O., Brem A. 1882. Potovanje po Zahodni Sibiriji dr. O. Finsch in A. Bram. M .: 1-578.

Yablonski N.I. 1902. Na Altaju // Narava in lov 1: 32-40, 4: 37–51, 10: 14–24.

Yablonski N.I. 1904. Lov na ptice in živali na južnem Altaju // Narava in lov 1: 40–43.

Yablonski N.I. 1907. Jezero Mark-Kul // Narava in lov 10: 1–13, 11: 1–8, 12: 1–10. Yablonski N.I. 1914. Lov in lov na živali in ptice južnega Altaja // Lov 2: 28–35.

Finsch O. 1879. Reise nach West-Sibirien im Jare 1876 // Wis. Ergebn. Verh. zool.-bot. Geselsch.

Ruski ornitološki vestnik 2002, Ekspresna izdaja 184: 419–424

Nekaj ​​ekoloških podatkov o gorskem gosu Eulabeia indica v Pamirjih

Inštitut za zoologijo in parazitologijo Akademije znanosti Tadžiške SSR Druga izdaja. Prva publikacija leta 1958 *

Za razliko od drugih sorodnikov gorska gos Eulabeia indica (lokalno kirgiško ime je "plin") naseljuje visokogorska vodna telesa s kamnitimi in strmimi bregovi. Omejenost planinskih gosi na alpskih rezervoarjih predvsem določa slabo poznavanje njihove ekologije

* Abdusalyamov I.A. 1958. Nekaj ​​podatkov o ekologiji gorskega gosa je Eulabeia indica (Lath.) V Pamirjih // 7>. Akademija znanosti Tadžiške SSR 89: 233-239.

v Pamirjih. Prisotnost gorskega gosa v Pamirjih je zoologom znana že od časa N. A. Severcova, vsa naslednja dela pa se nanašajo predvsem na njegov sistematičen položaj in se deloma dotikajo zoogeografske problematike (Golozin 1901, Zarudny 1926, Dementiev 1935, Meklenburtsev 1936, 1946, Bobrinski 1938, Ivanov 1940, 1950, Kistjakovski 1950). Zato bi rad objavil nakopičeno okoljsko gradivo, ki dopolnjuje informacije, ki so na voljo v literaturi o gorskih gosih predvsem na Altaju, Mongoliji in Tibetu (Przhevalsky 1873 - citirano: Kozlova 1952, Sushkin 1938).

Distribucija. Gorski gos, značilen prebivalec srednjeazijskega visokogorja, prodira v Tadžikistan, in sicer v Pamir. Na Pamirjih gorska gosja ob gnezdenju naseljuje vsa jezera, solna in sveža, gnezdi tudi ob nekaterih rekah.

Spomladanski prihod gorskih gosi se začne očitno zelo zgodaj. R.N.Meklenburtsev (1946) ugotavlja, da prihajajo iz obdobja taljenja ledu na jezerih. Mejni policisti in lokalno prebivalstvo trdijo, da se gorske gosi na jezerih Rang-Kul in Šor-Kul začnejo pojavljati od 20. aprila. V začetku maja so gorske gosi na teh dveh jezerih držale majhne črede, sestavljene iz 2-6 parov. Njihovo število se povečuje do 20. maja in od takrat se ustavi prihod gosi.

Biotop. V gorski pokrajini so to različni rezervoarji, jezera, reke, odprti močvirni močvirji na izviru rek in potokov s skalami ali velikimi klifi v bližini njih. Na visokih planotah - odprti navadni sladkovodni ali solni ribniki, barja in reke z otoki ali z visokimi drevesi ob bregovih.

Glavni habitat gorskih gosi na jezerih Rang-Kul in Shor-Kul (3870 m nadmorske višine) so nežna in močvirna obala s sedlami in drugo vegetacijo. Zelo pogosto jih lahko najdemo na številnih otokih. Ko pridejo iz vode na krmo, lahko plavajo po kopnem, vendar le na vlažni in pokriti vegetaciji. Gosi se med počitkom odpravijo na gole solinske močvirske otoke, kjer stojijo na eni nogi, dušijo ali mažejo svoje perje. Gosi, ki se hranijo gosi, lahko pogosto najdemo v prostorih vzdolž prestolnika med jezeroma Rang-Kul in Shor-Kul.

Številka. Na številnih velikih in majhnih otokih Rang Kul in Shor Kul so pred tem po navedbah lokalnega prebivalstva indijske gosi gnezdile na stotine. Domačini so maja na različne načine, dosegli otoke, zbrali veliko število jajc. Na teh otokih trenutno ni gosi, na večini otokov sploh ne gnezdijo. Tako močno zmanjšanje števila gorskih gosi je mogoče razložiti le s plenilskim iztrebljanjem njihovih jajc.

Po mojih informacijah so gosi gnezdile na dveh otokih v majhnih kolonijah. Skupno število plemenskih gosi je 40 parov. Število gosi se septembra povečuje, ko se selitvene gosi z drugih, severnejših vodnih teles zlezejo na opisana jezera.

Razmnoževanje Parjenje in parjenje poteka na študijskem območju, menda konec aprila, ker sem v začetku maja

srečala posamezne pare. Sredi maja se gosi začnejo gnezditi. Torej, 14. maja sem na otoku Šor-Kuljsko jezero opazoval več parov gnezd, ki gradijo gosi. Ta otok se nahaja sredi jezera, ima strme bregove, površino nekaj več kot 1 ha, njegova površina pa je zelo hrapava. Gorske gosi, kot trdijo A. I. Ivanov (1940), E. S. Ptushenko (1953), E. V. Kozlova (1952), gnezdijo v majhnih kolonijah. Torej, na navedenem otoku sem štel 14 gnezd, vsa so bila nameščena blizu drug drugemu, razdalja med njimi ni presegala 4 m. Gnezda so po zgradbi zelo podobna, zgrajena so pod velikimi grmovjem tereskena ali desno v votlini, ki so jo naredile gosi v tleh solonchak. Gnezdo je majhna vdolbina v obliki skodelice s preprostim pladnjem iz vej okoliškega rastlinja.

Vse vtičnice, tako po velikosti kot po napravi, so med seboj podobne (glej tabelo). Leglo gnezda so veje tereskena in pelina, veje večinoma tvorijo zunanji del gnezda. V zunanjih plasteh gnezda je material bolj grob kot v notranjih. Naslednja je plast gosjega perja, to perje gosi sami odtrgajo iz trebušnega dela telesa. Celotna masa legla se nahaja na tleh, tla dna gnezda pa se vedno razrahljajo za 3-5 cm in služijo za vsaditev prvega, drugega in včasih tudi tretjega jajčeca. Jajca gosi pokopljejo, da se zaščitijo pred sovražniki.

Velikosti gorskega gosjega gnezda v dolini Rang-Kul v Pamirjih

(3870 m nadmorske višine). 1956

Datum Lokacija gnezda Število jajc v gnezdu Globina gnezda, mm Premer gnezda, mm

14. maj Oz. Šor-Kul, na otoku 1.130.350

14. maj "» 1.140.380

14. maj "» 2 120 350

27. maja "» 5 150 380

27. maja "» 6 180 400

14. junij Oz. Rang Kul, na otoku 6 80 320

14. junij "» 4 60 340

14. junij "» 5 80 340

14. junij "» 7 80 400

14. junij "» 7 70 410

Glavni sovražnik je neuničljivi tibetanski raven Corvus sogah tibetanus (Hodgson, 1849), ki v času gnezdenja gosi, ki sedi na nekem grmu, čaka na odhod na krmljenje. Po odhodu gosi plenilec pregleda vsa svoja gnezda. Uničijo veliko svežih in valilnih jajc. Ko sem se sprehajal po otoku, sem našel veliko število gojih jajčnih lupin.

Na majhnem otoku v zahodnem delu jezera. Rang-Kul, našel sem 6 gnezdih gorskih gosi. Ta otok je zelo majhen, njegova dolžina je 4,5 m, njegova širina 3 m, zato so gnezda naravno nameščena blizu drug drugega. Glede oblikovanja so se ta gnezda nekoliko razlikovala od zgornjih

sankanje. Na otoku je bilo vlažno, podzemna voda pa je bila globoka 5-8 cm, otok je poraščen z gostim zelenjem, zato so gosi, ne da bi se vdaljili, gradili izključno puhaste pladnje in v njih odlagali jajca. Tudi ob dotiku dna gnezda se je čutila vlaga, zato so proti koncu inkubacije bela jajca postala umazano rumena.

V razmerah jezer Rang-Kul in Shor-Kul v Pamirjih odlaga gorske gosi sestavljeno iz 4-8 jajc. Sveža jajca so čisto bele barve, brez madežev, lupina pa je precej gladka. Jajca (10) so sorazmerno velika, njihova dolžina pa se giblje od 79,5 do 85 mm, njihova širina pa je od 53,9 do 60 mm, teža jajčeca pa od 124,8 do 128,9 g Kljub temu, da sta jezera Rang-Kul in Šor-Kul z juga stranice so omejene s skalnatimi obalami, gorske gosi teh kamnin ne izbirajo za gnezdenje. Izjava E. V. Kozlove (1952), da „v razmerah na tibetanski planoti„ gorska gosja najpogosteje gnezdi na koritih in vogalih kamnin gorskih verig “, v celoti ni potrjena za območje raziskave.

V dolini Rang-Kul se odlaganje gorskih gosi zgodi v 13-18 dneh. V gnezdu, kjer so 14. maja odkrili eno jajce, je bilo 29. maja že 6. Izlivanje se začne po odložitvi 3-4 jajčeca. V Pamirjih se ta postopek začne konec maja. Nekaj ​​zapoznelih krempljev se inkubira od konca junija. Torej, opazoval sem začetek inkubacije ene zapoznele zidane od 11. julija.

Prva plevela gosi v pogojih gorskih jezer Rang-Kul in Shor-Kul so bila zabeležena 27. junija. Med leglo se ves čas najdemo tako samca kot samico, pa tudi v drugih delih območja. Običajno se koplje pase na kopnem, vendar, opazi zasledovalca, odpelje do ribnika in se hitro odplavi stran od obale. Odrasle gosi v nevarnosti nikoli ne odletijo od svojih piščancev.

Oba spola vodijo tudi piščanci. Goslings rastejo zelo hitro, do sredine avgusta njihove velikosti dosežejo velikost odraslih, septembra skupaj s starši sodelujejo pri vsakodnevnih poletih. Te dnevne selitve so povezane s prenočevanjem, gosi po vsakodnevnem krmljenju jat iz obeh jezer v vzhodni del Rang-Kul, kjer je veliko trate in hummoks, ki služijo kot kraj za prenočevanje gorskih gosi. Ponoči gosi odletijo od kraja hranjenja od 19. do 19.30-20 ure, včasih pa tudi kasneje. Z značilnimi trobentenimi glasovi lahko v temi zasledimo vrnitev zapoznelih jat. Jutranji odhod v kraje za hranjenje se začne od 8 ure in traja do 9 ure, popoldne pa gosi najdemo le na samem jezeru, še posebej pogosto v odročnih, mirnih zalivih.

Priprave na odhod "lokalnih gosi" se začnejo v drugi polovici avgusta in trajajo do 20. septembra. Za to obdobje je značilno, da se molljanje konča, gosi pa se začnejo zbirati v majhnih jatah. V njih živi 6-8 posameznikov. In te jate v drugi polovici septembra tvorijo navadno jato.

Treba je opozoriti, da se od začetka oktobra, zlasti sredi meseca, število gosi na obeh opisanih jezerih poveča na nekaj sto, saj se konec septembra velikim "selitvenim jatam iz severnih regij" pridružijo "lokalne" gosi. V tem letnem času oni

postanejo zelo previdni, ko se lovec približa, ko ga od daleč opazujejo na odprtem mestu, se gosi dvignejo in odletijo s hrupom.

Polet gorskih gosi na prezimovališča sem registriral od 18. oktobra. V tem letnem času je v Pamirjih močno ohlajanje s pogostimi snežnimi padavinami in močnim hladnim vetrom. Zamrzovanje obalnih travnikov vpliva tudi na začetek odhoda, zaradi česar je težko dobiti hrano. Do 20. do 30. oktobra postanejo gosi na teh jezerih zelo majhne, ​​saj so že skoraj v celoti pokrite z ledom.

Po mnenju mejnih policistov in lokalnih prebivalcev lahko tople jesenske gosi zadržijo do desetega novembra. Očitno v zelo hladnih letih, ko zima prihaja zgodaj, gosi odhajajo prej. A.Ivanov (1940) ugotavlja, da je "Alcock že konec avgusta videl veliko jato gosi, ki letijo na jugozahod."

Molting. Opazimo popolno poletno taljenje, ki se v različnih delih območja odvija različno. Prva molta se začne pri altajskih gorskih gosih."Na Altaju so se povzpeli do 5. avgusta in 24. avgusta so odrasli že pluli po spodnjem delu planote Ukok, s plenicami pa so bili mahi zreli in močni" (Šuškin 1938 - citat: Kozlova 1952).

V Pamirjih se poletno taljenje gosi začne s hkratnim izgubljanjem muharjev. Po tem zgornja prekrivna krila izpadejo, spodnja prekrivna krila naenkrat tvorijo njen rob, nato se zamenjajo, nato pa skupaj z rastjo vztrajnikov pride do spremembe v predelu. Slednja se še naprej stali tudi potem, ko se muharji razrastejo in okrepijo, vendar se celoten postopek taljenja odvija v krajšem času kot pri nekaterih severnih vrstah gosi (Ptushenko 1952).

Tako smo leta 1955, z začetkom 10. julija, na počivališčih gorskih gosi odkrili muho in repno perje. Glede na to, da gosi že od druge polovice avgusta začnejo potekati v majhnih jatah, lahko rečemo, da se v tem času rep in muhe gosi že nadomeščata z novimi perjem. Kar zadeva konturna perja telesa, so v vzorcu, ki je bil miniran v začetku septembra, vsa perja že popolnoma zamenjana s svežimi.

V obdobju molta so gorske gosi zelo previdne in v večini primerov ostanejo na vodi. V tem času se zaradi nezmožnosti letenja skrivajo pred sovražniki, le da plujejo globoko v jezero.

Prehrana Glavna hrana gorskih gosi so kopenske rastline, nabrane na obalah najrazličnejših vodnih teles ali v oddaljenosti od njih. Gosi sem pogosto srečeval med rastlinjem travnikov, ki mejijo na Rang-Kul in Shor-Kul. Tam plavajo različne rastline. Poleg tega je gosi pogosto mogoče opaziti na obalah, kjer jedo alge, različne rake in druge nevretenčarje. Mlade ptice, tako kot odrasli, se prehranjujejo s poganjki in koreninami obalnih rastlin.

O gospodarskem pomenu gorskih gosi v razmerah Pamirjev je malo povedanega. V velikih količinah jih ne pridelujejo, prvič zaradi majhnega števila teh ptic in drugič zaradi težav z lovom na Pamirjih na splošno in zlasti s temi skrbnimi gosi. Indijske gosi domačini in udeleženci nabirajo raznoliko

odprave v Pamirje za športno zanimanje. V literaturi obstajajo dokazi o udomačevanju gorskih gosi v Pamirjih (Molchanov, Zarudny 1915), vendar nisem videl gosi, ki je bila v ujetništvu.

Bobrinski N.A. 1938. Esej o favni kopenskih vretenčarjev Pamirja in zgodovini njegovega preučevanja osrednjega kipa. MOIP. Novo ser. Sep. biol. 47, 5/6: 392-403.

Golozin D.N. 1901. Esej o lovu v Pamirju. IV. Lov v Pamirju s peresom // Narava in lov.

Dementiev G.P. 1935. Gradivo o avifauni Pamirjev (Ptice, ki jih je poleti 1932 zbral MP Rozanov v Pamirjih) Gradivo o sesalcih in pticah Pamirjev. L .: 61-95.

Zarudny N.A. 1926. Gradivo za poznavanje avifavne Pamirja in Pamirja. (Glede na zbirke V. Y. Lazdina in G. S. Kochubeya) Centralni urad. MOIP. Novo ser. Sep. biol. 35, 3/4: 233-290.

Ivanov A.I. 1940. Ptice Tadžikistana. M., L .: 1-300.

Ivanov A.I. 1950. Zimovanje in polet ptic v Pamir-Alaiu // V spomin na akademika P. P. Sushkina. M., L .: 266-287.

Kistjakovski A.B. 1950. Gradivo o Pamirski zoogeografiji (temelji na razširjenosti kopenskih vretenčarjev). Zool. Kijevski muzej, Univerza 2: 5-58.

Kozlova E.V. 1952. Avifauna tibetanske planote, njeno sorodstvo in zgodovina // Tr. Zool. Inštitut Akademije znanosti ZSSR 9, 4: 964-1028.

Meklenburtsev R.N. 1936. Gradivo o sesalcih in pticah Pamirjev Centralnega televizijskega centra. Sredne-Az. un-to. Ser. 8a. Zool. 22: 1-40.

Meklenburtsev R.N. 1946. Zimske in selivske ptice Vzhodnega Pamirja Centralne banke. MOIP. Nov strežnik Sep. biol. 51, 1: 87-110.

Molchanov L.A., Zarudny N.A. 1915. Po avifauni Pamir Ts Ann. Zool. Akademski muzej Znanosti 19, 4: 439–477.

Ptušenko E.S. 1952. Asheppae gosi // Ptice Sovjetske zveze. M., 4: 255–344.

Šuškin P.P. 1938. Ptice sovjetskega Altaja in sosednjih delov severozahodne Mongolije. M., L., 1: 1-320, 2: 1-436.

Ruski ornitološki vestnik 2002, Ekspresna izdaja 184: 424-425

Zimsko srečanje briofitov Buzzard Vsheo Betiakhshz v steni Kuda (južna Cisbaikalia)

Irkutsk State University, ul. Sukhe-Bator, 5, Irkutsk, 664011, Rusija Prejeto 2. junija 2002

Bacteria Buzzard VSHeoetiabshz je nova gnezdilna vrsta južne Cisbaikalije. V literaturi, opisani prej, so srečanja dvonožnega Buča v Irkutski regiji predvsem pozimi.

494 Rus. ornithol. dnevnik 2002 Express Edition št. 184

Taksonomija

Latinsko ime - Anser indus
Angleško ime - gos
Razred - Ptice (Aves)
Odred - Anseriformes
Družina - race (Anatidae)
Prijazni - gosi (Anser)

V bistvu so gorske gosi kopne ptice, saj večino svojega življenja preživijo na kopnem. Hkrati so prave vodne ptice, saj se na vodi svobodno in samozavestno počutijo in pogosto tam jih rešijo pred sovražniki.

Stanje ohranjenosti

Gorska gos je zaščitena vrsta. Očitno svetovna populacija ne presega 15.000 posameznikov. Vključena je v rdeče knjige Indije, Pakistana, Kitajske in Rusije. Kljub tako nizkemu mednarodnemu statusu pa gorske gosi spadajo med vrste, katerih obstoj povzroča najmanj skrbi - IUCN (LC). Med Rusijo in Indijo obstaja dvostranski sporazum o zaščiti selitvenih ptic, vključno z gorskimi gosi.

Rusija ima majhno populacijo gorskih gosi, ki štejejo ne več kot 300 parov, do nedavnega je veljalo, da ni več kot 25 parov. Vrsta je v Rdeči knjigi Rusije navedena kot ogrožena.

Pogled in človek

V naravi gorske gosi redko pridejo v stik s človekom. V težko dostopnih krajih se človeka popolnoma ne bojijo in se lahko v iskanju hrane celo odpravijo na obrobje gorskih vasi. Kjer jih gorske gosi preganjajo, postanejo zelo previdne. Za te gosi ni komercialnega lova.

Gorske gosi se zlahka ukrotijo ​​in jih pogosto zadržujejo v mestnih parkih kot dekorativne ptice.

Poselitve in gnezdišča

Porazdelitev gorske gos je povsem skladna z njegovim imenom. Je endemska vrsta gora Srednje Azije. Središča njegovega gnezdenja so raztresena v gorah in vznožju Srednje in Srednje Azije ter na jugu Sibirije. V Rusiji gorske guske gnezdijo na Altaju in Tuvi. V Pamirju na Tibetu guske gnezdijo na nadmorski višini 5000 m. Glavni gnezdilni habitati so bregovi in ​​otoki gorskih rek in obalne pečine.

Videz

Majhna vitka gos (dolžina 71–76 cm, teža 2-3 kg) na visokih nogah, z dolgim ​​vratom in majhnim kljunom. Barvanje, temen vrat z belo vzdolžno črto na straneh, bela glava z dvema črnima prečnima črtama. Kljun in noge.

Ni spolnega dimorfizma, samci in samice so obarvani enako. Mladi so po barvi podobni odraslim, vendar s temno glavo.

Življenjski slog in socialno vedenje

Gorske gosi večino življenja preživijo ne na vodi, ampak na kopnem, zato dobro hodijo (skoraj brez preobremenitve) in celo tečejo po tleh. Vendar lepo plavajo in se lahko celo potapljajo. Polet gorskih gosi je hiter in zelo manevrski, kar je potrebno pri življenju v skalah. Gorske gosi so ene najvišje letečih ptic. Znan je primer njihovega letenja na nadmorski višini 10175 m nad Himalajo med letom iz osrednje Azije v Indijo. Zgoraj so zabeleženi leti supov.

Med letom se gorske gosi premikajo poševno ali diagonalno, z naprednim gosom vsakih 4–5 minut. nadomeščeno z naslednjim. Padajo v ribnik, ptice naredijo krog nad njim in šele nato se jata zmanjša.

Zimske gorske gosi prezimijo v Indiji, v nižinskih mokriščih. V zadnjih letih vse bolj prezimijo na kmetijskih zemljiščih, kjer se hranijo s pridelki žitnih pridelkov in lahko povzročijo znatno škodo. Zato je za zaščito gorskih gosi med prezimovanjem tako pomemben dvostranski sporazum med Rusijo in Indijo o zaščiti vodnih ptic. Poti pomladne in jesenske selitve gorskih gosi ,, ne sovpadajo.

Med poletnim lijanjem gorske gosi izgubijo sposobnost letenja in bivanja na vodi, zaradi hranjenja pa se v mraku odpravijo na nedostopne plitvine in otoke. A takoj ko lahko spet letijo, se zberejo v jatah skupaj z že letečimi mladimi. Čez dan se ptice skrivajo v obmorskem goščavu, zvečer pa odletijo, da se hranijo in ponoči pasejo.

Strokovnjaki ugotavljajo, da so v nenaseljenih krajih gorske gosi zelo radovedne in jih človek zlahka zvabi k sebi v bližino.

Razmnoževanje in starševsko vedenje.

Samice gorskih gosi postanejo spolno zrele pri 2 letih, samci pri 3 letih, pari se oblikujejo za življenje, vrsta je monogamna. Gorske guske gnezdijo v majhnih kolonijah ali v ločenih parih. Poznamo 3 vrste gnezdenja - na ravnih otokih in obalah visokogorskih jezer, na skalah, ki se nahajajo v bližini rečnih poplavnih ravnic ali jezer (včasih oddaljenih tudi do 2 km), v poplavnih topolovih gozdovih, kjer zasedajo stara gnezda črnih zmajev (del kolonij v Tuvi in ​​na zahodno od Mongolije). Gnezdišče gorskih gosi so zelo raznolike, odvisno od mesta gnezdenja. Kot gradbeni material se uporabljajo majhne gradbene veje, mah, suha vegetacija. Tuja gnezda gosi so močno izolirana s puhom. Znani so tudi primeri samogradnje gnezd na drevesih.

Razlika v času začetka gnezdenja ptic v kolonijah, ki se nahajajo na istem območju, vendar na različnih višinah, lahko doseže mesec ali več.

V sklopki je od 2 do 6, vendar pogosteje 4-6 jajc, ki jih inkubira samo samica, samec pa je v bližini, ki jo čuva. Pogosti so primeri, ko mlade gorske gosi odlagajo jajca v gnezda svojih staršev. Piščanci se izležejo v 32–34 dneh. Potem ko se posušijo v gnezdu, lahki piščanci skačejo s kamnin in dreves, pristanejo brez škode zase, starši pa jih vodijo v vodo, kjer je varneje kot na kopnem. Mlade gorske gosi plezajo krilo v starosti 55-60 dni.

Življenjska zgodba v moskovskem živalskem vrtu.

V našem živalskem vrtu živi skupina 16-ih gorskih gosi na Velikem ribniku Starega teritorija. Nekateri letijo, a nikoli niso poskusili odleteti iz živalskega vrta. Gorske guske se vsako leto dobro razmnožijo, najpogosteje pa od njih vzamejo jajca, jih »izvalijo« v inkubator, goslinge pa gojijo v posebnih kletkah. To je treba storiti, ker je odstotek umrlih jajc in piščancev na ribniku prevelik, naši ornitologi pa se na vse načine trudijo rešiti čim več ptičjih potomcev. Včasih starši ostanejo zidani in po izvalitvi piščancev se celotna družina preseli v ločen ograjen prostor, ki je na vrhu zaprt, kjer lahko mirno rastejo mladiči.

Prehrana gorskih gosi v živalskem vrtu je enaka kot pri vseh drugih gosi.

Pin
Send
Share
Send