O živalih

Divji golob

Pin
Send
Share
Send


Latinsko ime:Columba palumbus
Odred:Golob v obliki
Družina:Golob
Izbirno:Opis evropskih vrst

Videz in vedenje. Največji od naših golobov, približno pol in večkrat večji od sivega goloba (dolžina telesa 42–46 cm, razpon kril 74–80 cm, teža 400–650 g). Karoserijske lastnosti se najbolje vidijo pri leteči ptici - dolg rep, relativno kratka in široka krila, masivno telo in zelo majhna glava. Glavna značilnost, ki olajša razlikovanje vahirja od drugih golobov, so svetle bele lise na zgornji strani kril. Praviloma so sramežljivi in ​​previdni, čeprav na mestih, kjer jih ne motijo, wyahir hitro postane zaupljiv in gnezdi celo v mestnih parkih. Pogosto, zlasti jeseni, se na poljih zbirajo v velikih jatah, ki včasih štejejo na stotine ptic.

Opis. Barva je modrikasto siva, približno enakega tona kot sivega goloba, rožnato odtenek na prsih je bolj ali manj izrazit. Na zgornji strani kril so velike bele lise, ki so skoraj nevidne pri sedeči ptici, vendar so popolnoma vidne v letečem vrtincu. Krila spodaj so temna, kot klintuk. Na straneh vratu pri odraslih pticah je še en par belih lis, okoli katerih je viden zeleni odtenek (kot siva golobica), rep s široko temno apikalno črto. Šape in kljun so rožnate, konica kljuna je rumenkasta, oči rahle. Samci imajo na vratu nekoliko večje bele lise in svetlejši zeleni odtenek kot samice. Pri mladih pticah je barva dolgočasna, umazana, na vratu ni belih lis, oči so sive.

Glas. Hlajenje lahko slišimo od zgodnje pomladi do sredine poletja. Je glasen, hripav, štirioglaven, sestavljen iz dveh dvo-zlogovnih jokov. "kaj hm, hm". Izjemno redko je slišati kakršne koli druge zvoke.

Status distribucije. Plemenski obseg zajema Evropo, severno Afriko, Bližnji vzhod, južno Zahodno Sibirijo in Srednjo Azijo. V evropski Rusiji je razširjena, severno do Karelije. Na splošno je naseljena ptica, na večjem delu ozemlja Evropske Rusije - selivka, prezimuje na jugu naše regije, v Sredozemlju, Krimu, Kavkazu in na Bližnjem vzhodu. Najštevilnejši so naši golobi, razen sivih.

Življenjski slog. Naseljuje razjasnjene in poplavne listopadne gozdove z gostimi grmovjem, najdemo pa jih tudi v drugih vrstah gozdov, v bližini odprtih površin, kjer se raje hrani. Na gnezdišča na srednjem pasu leti zelo zgodaj, ko je v gozdu še sneg. Trenutni leti samcev predstavljajo vzlet in kasnejše drsenje na razprtih krilih.

Gnezdo gradi na drevesih in grmovju, praviloma ne visoko nad tlemi (2–4 m), navadno samček prinese vejice, samica pa jih položi. Valjenje traja 17–20 dni, krmljenje piščancev - približno mesec dni. Na gnezda so previdni, redko letijo do njih tudi v obdobju hranjenja piščancev. V letu dni lahko par goji piščance 2 ali celo 3-krat. Po gnezdenju se pogosto zbere v jatah in se preseli na odprta mesta z grobovi in ​​nasadi. Hrani se skoraj izključno z rastlinsko hrano, sposoben je ne samo nabirati semena in plodove iz tal, ampak tudi strgati na veje.

Vrtinec ali Witten (Columba palumbus)

Značilnosti in življenjski prostor vahirja

Wahir - To je divji gozdni golob, sicer imenovan filial. To je predstavnik družine golobov, ki je opazno večji od svojih kolegov. Dolžina telesa ptice je približno 40 cm, v nekaterih primerih pa je blizu pol metra.

Razpon kril ptic doseže 75 cm in več, teža je od 450 g, včasih pa nekaj manj kot 1 kg. Takšne ptice so bližnji sorodniki vseh mestnih in domačih golobov in golobov, tudi divjih predstavnikov te družine, vendar veliko manjših velikosti.

Kot lahko vidite naprej foto vahir, obarvanost ptic je zelo zanimiva: glavno ozadje je sivo ali modrikasto dimljeno, rdečkasto ali roza prsi, vrat zelenkast s kovinskim odtenkom, goiter turkizna ali lila.

V tistem trenutku, ko ptice letijo v višino, so na vsakem od kril in na repu jasno vidne bele črte, sestavljene iz pik, ki so na vratu, pa tudi na straneh v obliki polmeseca.

Nihajna razpona kril približno 75 cm.

Kljun ptice je rumene ali rožnate barve, oči so bledo rumene, noge rdeče. Od drugih sorodnikov golobov je poleg velike rasti mogoče ločiti tudi po relativno kratki rasti v primerjavi z njegovo velikostjo, krili in dolgim ​​repom.

Takšne ptice naseljujejo iglaste gozdove Skandinavije in jih najdemo vse do Himalaje. Na ozemlju nekdanje ZSSR so pogoste v baltskih državah in v Ukrajini. V Rusiji divji gozdni golobi najpogosteje najdemo v regijah Leningrad, Gorky in Novgorod.

Odvisno od habitata je vrtinec lahko naseljena ptica ali selitvena ptica. Osebe, ki živijo na severnejših ozemljih, se pozimi ponavadi selijo na robove toplejših. Toda podnebje na Krimu in na Kavkazu je že precej primerno za prezimovanje ptic, kamor prihajajo celo leto.

Bliže proti severu se ptice najpogosteje naselijo v iglastih gozdovih, potem pa južno najdemo v mešanih gozdovih, pa tudi v hrastovih nasadih, kjer imajo dovolj hrane. Včasih se širi v gozdno-stenski coni.

Narava in življenjski slog vahirja

Z izjemo obdobij piščancev gozd divji golob vrtinec ponavadi se raje zadržuje v jatah z bratoma, število posameznikov, ki šteje do več deset ptic. Med jesenskimi leti se oblikujejo zlasti velike grozde vyakhira.

Čeprav ptice gnezdijo v tišini iglavcev in mešanih gozdov (pogosto na obrobju), preostanek časa raje preživijo na poljih, kjer je običajno več hrane za njih.

Vahiri radi spakirajo

To so zelo skrbne ptice, a hkrati mobilne in energične. Tako kot vsi golobi glasujejo: "Kru-kuuuuu-ku-kuk". In dvigajoč se od tal, vrtinec precej glasno zamahne s krili in oddaja ostro žvižganje.

Wahir Hunt Spada med številne športne dogodke in je izjemno razburljiv in vznemirljiv poklic. Res je, da naravna previdnost teh ptic ustvarja številne težave ljubiteljem tovrstnih zabav, toda želja po prelisičenju in privabljanju ptic v zabavo doda navdušenje in navdušenje. In lovec zahteva pošteno mero zbranosti, previdnosti, vzdržljivosti in potrpežljivosti.

Spomladi na dovoljenih ozemljih amaterji tečejo za pernatim plenom, da lovijo divje golobe z dekorjem. Hkrati izkušeni lovci posnemajo glasove ptic in jih tako zvabijo.

Poleti jih pogosto lovijo wahir s polnjene. To je še en pogost način, kako privabiti tak plen. Umetna ptica v podobi divjega golobčka wahir, kupiti precej enostavno in takšne igrače se prodajajo v specializiranih trgovinah.

In njihovi živi analogi, navajeni živeti v pakiranjih, videti svoje "sorodnike", z veseljem letijo gor in sedijo v bližini, kar uporabljajo zviti ljubitelji lova. Poleg tega bolj ko je nagačen, večja je verjetnost, da bo na tak trik zvabil največ divjih golobov. Lov na vyakhire s pnevmatiko je pri nas prepovedan, čeprav kršitelji zakona pogosto uporabljajo to vrsto orožja.

Zaradi aktivnega lova na ptice so bile številne podvrste divjih golobov, na primer Columba palumbus azorica, v veliki nevarnosti in jim grozi izumrtje, zato so navedene v Rdeči knjigi.

Druga podvrsta vajirja, ki je nekoč poseljeval otoke otoka Madeira, je bila v zadnjem stoletju žal popolnoma uničena. Čeprav velja, da je prebivalstvo Azorskega Vakhirja v mejah normale, je naselilo vse večje otoke otočja, zdaj pa je ohranjeno le na otokih Pico in San Miguel.

Populacija vyakhirei danes ni številčna. In število posameznikov divjih golobov se znatno zmanjša, ne le v povezavi z njihovim streljanjem, temveč tudi neusmiljenim krčenjem gozdov, kjer so prej živeli.

Wahir hrana

Vyahiri, ki živijo v bližini borovega gozda in hrastovih nasadov, se prehranjujejo s stožci, smrekovimi semeni in želomi. Ptice jih najdejo na vejah dreves in jih poberejo iz tal. Celotne jate vyahire se prehranjujejo na mestih, bogatih s hrano, ki jim ustreza, in ptice se praviloma spet odločijo za to, da se vrnejo tja.

Za hrano golobski vrtinec uporablja stročnice, najrazličnejše sadje, oreščke, zelišča, pa tudi semena najrazličnejših rastlin, od katerih je najbolj pripravljena zaužiti divje žitarice, poleg tega uživa na jagodičjih: borovnice, borovnice, borovnice. Goiter teh ptic je izjemno volumen in vsebuje celo posodo zrn in do sedem kosov želoda.

Bukovi oreščki Vakhiri kljuvajo naravnost iz grmovja. Velike rastline se ponavadi ne dotikajo, majhne pa se lahko dobesedno priklenejo na trto. Od živalske hrane, ki je izredno redka v prehrani ptic, se uporabljajo deževniki in gosenice.

Slabosti so šibkost krušnih zrn, kar včasih človeku povzroča veliko težav. In po spravilu na poljih se veliko ptic zbeža v kraje, kjer gojijo pšenico in druge gojene žitarice, da bi od tega, kar je tam, letele okoli snopov in si nabirale najljubšo poslastico.

Razmnoževanje in življenjska doba vahirja

Ptič vrtinec gnezdijo za svoje piščanke običajno v srednjem območju Evrope, pa tudi na zahodu Sibirije, kjer obdobje gnezdenja traja od aprila do septembra. Pirane ptice se spomladi vrnejo po zimskih poletih v znana mesta, v njihovih jatah in zrelih parih, ki so se že oblikovali, leti ogromno število mladih rastlin.

Na fotografiji nekaj vahirijev

Posamezni kavalirji, ki sedijo na vrhovih dreves, se glasno hladijo, privabljajo svoje prijateljice, zjutraj pa so še posebej aktivni. Konec aprila se vyahiri, ki so se odločili, običajno končno razdelijo na pare, ki pridno postavljajo gnezda.

Vyahiri svoje mladiče vzrejajo tudi na severozahodu Afrike, kjer se razmnožujejo vse leto, običajno ne da bi zapustili svoje domove. Gnezda Vahiri so zgrajena hitro in lahko svoje delo dokončajo v samo nekaj dneh. Osnova za dom bodočih piščancev so debele veje, spletene bolj prožne in tanke.

Na sliki je gnezdo vahirja

Na koncu konstrukcije dobimo ohlapna, prosojna z vseh strani gnezda z ravnim dnom, nameščena na drevesih, običajno na višini največ dveh metrov. Včasih ptice uporabljajo stare zgradbe drugih ptic: majhne sokole, soje in vrane.

Po ureditvi gnezd se začnejo paritvene igre, ki se kažejo v hlajenju samcev in njihovih poletih z vrtinčenjem in občasnimi pristanki okoli samice. In po izvedbi potrebnih ritualov se jajca končno položijo. Ker so ptice previdne, zlasti v času gnezditve, se ponavadi skrivajo v listju pred plenilci, velikimi živalmi in ljudmi.

In takoj utihni, ko se pojavi nekaj sumljivega, skrije se za veje iglavcev, kjer praviloma opremijo gnezda, v katerih sta običajno približno dva piščanca.

Na fotografiji so piščanci wahirja

Vahir-mama vali jajca 15-18 dni. Oče ji pomaga pri vsem, zato oba starša aktivno sodelujeta pri negovanju piščancev. Sledi obdobje hranjenja piščancev, ki traja približno štiri tedne. Vyahiri svoje mladiče sprva hranijo s skutinimi izločki gobe, postopoma pa otroci preidejo na druge vrste hrane.

Piščanci preživijo v gnezdu največ 40 dni. Naučijo se leteti, ne da bi prvič zapustili starše, kmalu pa začnejo samostojno živeti. Vyahiri živijo približno 16 let.

Pin
Send
Share
Send